poniedziałek, 21 lipca 2014

Pyszny, domowy sosik pomidorowy - do makaronu






Powiem Wam tylko tyle, że nie ma lepszego dania na upalne dni. Makaron i sosik pomidorowy! Pychotka! I dla mnie i dla Niejadka. Pałaszujemy aż nam się uszki trzęsą. A Mama mówi, że to błyskawiczne danie. Dlatego tez je bardzo lubi. I jeść i gotować.





Lista produktów:

  • puszka krojonych pomidorów
  • średnia cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • szczypta cukru i białego pieprzu
  • sól
  • 250 g Waszego ulubionego makaronu
  • łyżka oleju rzepakowego do smażenia

Gotowanie i smażenie:

Najpierw należy wstawić wodę na makaron - jakieś 3 litry, gdy się zagotuje to dodać łyżkę soli. Wsypać makaron i gotować tak jak napisali na opakowaniu. 

Cebulkę trzeba pokroić w drobną kostkę. Czosnek też drobno. Usmażyć na szklano z duża szczypta cukru, tzn. aż cebulka będzie ładnie błyszczeć. Wrzucić pomidory i dusić, aż cała woda wyparuje. Gdy będzie się robić zbyt gęste podlewać odrobinkę wodą i tak kilka razy, aż makaron się ugotuje. Dodać sól i pieprz do smaku.  Odcedzić makaron i polać sosem. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, będzie Nam miło jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz. Z góry ślicznie dziękujemy: Tadek i Niejadek