wtorek, 24 czerwca 2014

Naleśniki z sosem jagodowym






Naleśniki to ulubione danie... nie nie moje, ani nie Niejadka. To ulubione danie Naszej Mamy. Może je jeść z dżemem truskawkowym, z musem jabłkowym, z bitą śmietaną i bananami, z cukrem.... ale tym razem zrobiła do nich sos jagodowy. Pyszny! Z odrobiną cynamonu. To trochę pod Niejadka bo On uwielbia jagody z cynamonem. Ale nie powiem, mnie też bardzo smakowały. A do tego te naleśniki są zdrowe na oczy. To przez te jagody, które mają takie witaminy co oczkom pomagają dobrze widzieć.





Lista składników:

Sos:

  • 250 g czarnych jagód
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Jagody trzeba umyć i powybierać listki. Połowę z nich należy włożyć do miseczki i zblendować - zrobić je na papkę. Dodać cukier i śmietankę, oraz całe jagody i sos gotowy.

Naleśniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 jajka

Smażenie:

Wszystkie składniki trzeba dobrze wymieszać w dużej misce. Jak podniesie się łyżkę z ciastem do góry to musi lecieć ciurkiem, ale nie może kapać. Mama mówi, że konsystencja na nitkę - no bo w sumie taka nitka z ciasta łączy tą łyżkę z miską....

Ponieważ w cieście jest olej można smażyć na suchej patelni. Ale podobno na każdej patelni smaży się inaczej więc sami musicie spróbować czy smażyć z olejem na patelni czy bez.

Jak już się usmażą to trzeba na każdy nałożyć sos i zwinąć w rulonik. Smacznego.




2 komentarze:

  1. Wspaniałe te naleśniki, świetny jest ten widelec.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, będzie Nam miło jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz. Z góry ślicznie dziękujemy: Tadek i Niejadek