Naleśniki to ulubione danie... nie nie moje, ani nie Niejadka. To ulubione danie Naszej Mamy. Może je jeść z dżemem truskawkowym, z musem jabłkowym, z bitą śmietaną i bananami, z cukrem.... ale tym razem zrobiła do nich sos jagodowy. Pyszny! Z odrobiną cynamonu. To trochę pod Niejadka bo On uwielbia jagody z cynamonem. Ale nie powiem, mnie też bardzo smakowały. A do tego te naleśniki są zdrowe na oczy. To przez te jagody, które mają takie witaminy co oczkom pomagają dobrze widzieć.
Lista składników:
Sos:
- 250 g czarnych jagód
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
- 3 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Jagody trzeba umyć i powybierać listki. Połowę z nich należy włożyć do miseczki i zblendować - zrobić je na papkę. Dodać cukier i śmietankę, oraz całe jagody i sos gotowy.
Naleśniki:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 jajka
Smażenie:
Wszystkie składniki trzeba dobrze wymieszać w dużej misce. Jak podniesie się łyżkę z ciastem do góry to musi lecieć ciurkiem, ale nie może kapać. Mama mówi, że konsystencja na nitkę - no bo w sumie taka nitka z ciasta łączy tą łyżkę z miską....
Ponieważ w cieście jest olej można smażyć na suchej patelni. Ale podobno na każdej patelni smaży się inaczej więc sami musicie spróbować czy smażyć z olejem na patelni czy bez.
Jak już się usmażą to trzeba na każdy nałożyć sos i zwinąć w rulonik. Smacznego.
Wspaniałe te naleśniki, świetny jest ten widelec.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękuję. Był w zestawie z miseczką i łyżką.
Usuń