niedziela, 1 lutego 2015

Spaghetti z sosem pomidorowym i mini klopsikami jak w Zakochanym Kundlu






Mama uruchomiła stare DVD na takie grube, prostokątne płyty i puściła nam bajkę - "Zakochany kundel". Trochę nie chciałem jej oglądać na początku, bo miała brzydkie kolory. Ale potem oglądałem, bo była bardzo fajna. Znacie tę bajkę? Lubicie?




Dlatego poprosiłem ją aby zrobiła na obiad takie spaghetti z klopsikami... ale było jak jedli jedna kluskę i się pocałowali! Od teraz to moje ulubione spaghetti!





Lista produktów:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 1 jajko
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 3 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i biały pieprz do smaku
     

Gotowanie:

Cebulę i czosnek trzeba drobno pokroić - bez łupinek oczywiście - i usmażyć na szklisto. Potem dodać pomidory i dusić.

Wstawić wodę na makaron, a gdy się zagotuje osolić i gotować według przepisu na opakowaniu.

Mięso wymieszać z odrobinką soli i pieprzu oraz jajkiem. Z mięsa robić pulpeciki wielkości mirabelki i wrzucać do sosu. Gdy klopsiki się przeparują dodać trzy łyżki wody z makaronu - ona sos zagęści.

Po odcedzeniu makaron wymieszać z sosem. Podawać z listkami bazylii. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, będzie Nam miło jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz. Z góry ślicznie dziękujemy: Tadek i Niejadek