piątek, 24 października 2014

Sałatka na Dzień Makaronu - z pieczoną dynia i kiełbaskami






Jutro Światowy Dzień Makaronu. Świętujecie? Co dobrego upichcicie?

Nasza propozycja dla Was to szybka jesienna sałatka z kokardkami. W słodko słonych smakach. Mama obrała i pokroiła dynię Hokkaido z szalotkami, i dwoma rodzajami kiełbasek, z dodatkiem aromatyzowanego czosnkiem oleju i brązowym cukrem.





Pychotka! A ta dynia! Niebo w gębie! Cudowny orzechowy posmak. Nawet Nasze kociałki jadły tę dynię aż im się uszy trzęsły.

Szybkie danie na szybką kolację. Polecamy.





Składniki:

  • 400 g makaronu kokardki Lubella
  • 500 g dyni Hokkaido
  • 4 szalotki
  • 2 frankfurterki
  • 3 kiełbaski zwyczajne
  • olej lub oliwa aromatyzowane czosnkiem
  • łyżka brązowego cukru demerara
  • kilka listków natki pietruszki
  • sól do smaku

Wykonanie:

Dynię obierz, usuń pestki i obierz skórkę, a następnie pokrój w kostkę. Szalotki pokrój w grube krążki. Wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Polej olejem i posyp cukrem, wymieszaj - najlepiej dłońmi. Pokrojone w plastry kiełbaski ułóż na blasze. Piecz 30 minut w 180 stopniach.
Gdy warzywa z kiełbaskami będą w piecu nastaw wodę na makaron. 1 litr wody na 100 g makaronu. Gdy zacznie bulgotać dodaj sól i gotuj 10 minut al dente.
Wyłóż na talerz makaron z warzywami i kiełbaskami, posyp natką i skrop odrobiną aromatyzowanego oleju lub oliwy.
Smacznego.

2 komentarze:

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, będzie Nam miło jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz. Z góry ślicznie dziękujemy: Tadek i Niejadek