Jutro Światowy Dzień Makaronu. Świętujecie? Co dobrego upichcicie?
Nasza propozycja dla Was to szybka jesienna sałatka z kokardkami. W słodko słonych smakach. Mama obrała i pokroiła dynię Hokkaido z szalotkami, i dwoma rodzajami kiełbasek, z dodatkiem aromatyzowanego czosnkiem oleju i brązowym cukrem.
Pychotka! A ta dynia! Niebo w gębie! Cudowny orzechowy posmak. Nawet Nasze kociałki jadły tę dynię aż im się uszy trzęsły.
Szybkie danie na szybką kolację. Polecamy.
Składniki:
- 400 g makaronu kokardki Lubella
- 500 g dyni Hokkaido
- 4 szalotki
- 2 frankfurterki
- 3 kiełbaski zwyczajne
- olej lub oliwa aromatyzowane czosnkiem
- łyżka brązowego cukru demerara
- kilka listków natki pietruszki
- sól do smaku
Wykonanie:
Dynię obierz, usuń pestki i obierz skórkę, a następnie pokrój w kostkę. Szalotki pokrój w grube krążki. Wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Polej olejem i posyp cukrem, wymieszaj - najlepiej dłońmi. Pokrojone w plastry kiełbaski ułóż na blasze. Piecz 30 minut w 180 stopniach.
Gdy warzywa z kiełbaskami będą w piecu nastaw wodę na makaron. 1 litr wody na 100 g makaronu. Gdy zacznie bulgotać dodaj sól i gotuj 10 minut al dente.
Gdy warzywa z kiełbaskami będą w piecu nastaw wodę na makaron. 1 litr wody na 100 g makaronu. Gdy zacznie bulgotać dodaj sól i gotuj 10 minut al dente.
Wyłóż na talerz makaron z warzywami i kiełbaskami, posyp natką i skrop odrobiną aromatyzowanego oleju lub oliwy.
Smacznego.
Smacznego.
Prosto, ale za to jak pysznie! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :))
OdpowiedzUsuń